Warsztaty kulinarne z blogerką w klasie IIa
Od kilku dni uczniowie klasy IIa rozmawiali w szkole o zdrowym żywieniu. Dziś przyszedł czas na wykorzystanie w praktyce zdobytych wiadomości i samodzielne przygotowanie śniadania. Czy zawsze musi być ono takie samo? Czy codziennie trzeba zabierać do szkoły kanapki?
Oczywiście, że nie! Dziś się o tym przekonaliśmy.
Odwiedziła nas pani Dorota Indycka, blogerka kulinarka, pasjonatka gotowania zdrowych, smacznych i ciekawych potraw, prowadząca stronę kuchenneszalenstwa.pl. Dzięki jej wiedzy i zamiłowaniu do przyrządzania pysznych dań mogliśmy stworzyć własne, pełne smaku i dodające energii śniadanka. Zagłębiliśmy się też w świat przypraw, wielozmysłowo mogliśmy wypróbować nieznane nam dotąd smaki kurkumy, anyżu, cynamonu czy gałki muszkatołowej. Poznaliśmy słodycz syropów: klonowego i z agawy. Pod czujnym okiem fachowca samodzielnie przygotowaliśmy przepyszną przekąskę z musli, jogurtem naturalnym oraz konfiturą. Posmakowaliśmy hummus z ciecierzycy. Niektórym z nas przypadł on do gustu, ale niektórzy niechętnie go jedli. Wszyscy już wiemy, czy ciecierzyca w formie pasty na kanapki nam smakuje, czy nie. Mogliśmy też wykazać się umiejętnością krojenia. Każdy z nas przygotował banany, które wrzucone do dzbanka z mlekiem i zmiksowane, zamieniły się w przepyszny koktajl owocowy.
Dwie godziny minęły nam w bardzo przyjemnych okolicznościach. Nauczyliśmy się samodzielnie przygotowywać smaczne śniadania. Od dziś już każdy z nas potrafi stworzyć pyszny, zdrowy posiłek, który doda energii do zabawy i nauki w szkole.
Serdecznie dziękujemy pani Dorocie Indyckiej za wspaniałą, kulinarną przygodę. Mamy nadzieję, że spotkamy się jeszcze podczas wspólnego przyrządzania smacznych potraw.