Jemy za mało owoców! A częste ich spożywanie zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe i choroby układu krążenia, spowalnia procesy starzenia się organizmu, korzystnie wpływa na wygląd sylwetki, cery, włosów, poprawia samopoczucie. Owoce zawierają w sobie cenne składniki pokarmowe: witaminy, składniki mineralne, błonnik pokarmowy.
Obfitość owoców o tej porze roku jest imponująca, więc gimnazjaliści przygotowali i wspólnie zjedli sałatki owocowe. Owoce mieszane były spontanicznie: banany z mandarynkami, gruszkami i kiwi. Winogrona, jabłka ze śliwkami i mango. Były sałatki z jogurtem, lekkie i dietetyczne. I takie z serkiem owocowym. Pyszne. Można je jeść na deser albo podwieczorek. W szkole niezastąpione w ciągu ciężkiego dnia nauki. Są pełne witamin, a więc są zdrową alternatywą dla słodyczy. Łatwe i szybkie. Lekkie i zdrowe. Warto je spożywać, szczególnie w jesienne dni, kiedy odporność naszego organizmu wystawiona jest na ciężką próbę.